Και έρχεται η στιγμή που θα αγοράσουμε ή θα πουλήσουμε μοτοσυκλέτα. Οι δύο πιο ευτυχισμένες στιγμές της μοτοσυκλετιστικής μας καρριέρας δηλαδή.


Παρακάτω θα γράψω για την κλασική μεταβίβαση μοτοσυκλέτας, και γράφω κλασική, γιατί σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν, και η μεταβίβαση θα γίνεται ηλεκτρονικά, από το σπίτι μας, χωρίς την ταλαιπωρία της επίσκεψης σε Διεύθυνση Μεταφορών. Οταν θα γίνει πραγματικότητα η ηλεκτρονική μεταβίβαση, θα γράψω και για αυτήν.


Σε μια μεταβίβαση μοτοσυκλέτας, ένας -συνήθως- είναι ο πωλητής, δλδ αυτός που έχει την μοτοσυκλέτα και την πουλάει και πάλι ένας -συνήθως- είναι ο αγοραστής.


Ο άμεσος τρόπος


Για να γίνει η μεταβίβαση, ο πιο άμεσος τρόπος είναι να την κάνεις στην πιο κοντινή Διεύθυνση Μεταφορών. Αν ο πωλητής γνωρίζει σε ποια Διεύθυνση Μεταφορών υπάγεται ακόμα καλύτερα, αν δεν γνωρίζει χτυπάμε στο google ‘’Διεύθυνση Μεταφορών για Αττική’’ ή όποιο άλλο μέρος είμαστε, και δεν αργούμε να βρούμε  που πρέπει να πάμε.


Η κεντρική υπηρεσία Διεύθυνσης Μεταφορών ειδικά για την Αττική, βρίσκεται στην Λεωφόρο Μεσογείων, νούμερο 156, στον Χολαργό, αλλά υπάρχουν και πιο επιμέρους υπηρεσίες, π.χ. για την Ανατολική Αττική είναι στην οδό Κλεισθένους στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής και ομοίως θα βρείτε εύκολα την πιο κοντινή στην δική σας περίπτωση.


Αφού βρούμε που πρέπει να πάμε, πρέπει να συγκεντρώσουμε και τα χαρτιά που χρειαζόμαστε.


Ο Αγοραστής χρειάζεται την αστυνομική του ταυτότητα και να γνωρίζει το ΑΦΜ του. Αν ο αγοραστής στέλνει άλλον άνθρωπο να κάνει την μεταβίβαση αντί για αυτόν, τότε εξουσιοδότηση με γνήσιο της υπογραφής, από τον αγοραστή στον άνθρωπο αυτό.


Ο Πωλητής χρειάζεται επίσης την ταυτότητά του και ομοίως αν στέλνει άλλον άνθρωπο, εξουσιοδότηση στον άλλον άνθρωπο, και επιπλέον,


1-Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Αν το όχημα στην άδεια αναφέρει ‘’Παρακράτηση κυριότητας’’, τότε χρειάζεται επιπλέον και το χαρτί άρσης της παρακράτησης από τον έμπορο από τον οποίο ο πωλητής είχε αγοράσει την μοτοσυκλέτα.

2-ΚΤΕΟ σε ισχύ. Καλό είναι να έχει βγάλει μια φωτοτυπία πριν, την φωτοτυπία θα δώσετε τελικά.

3-Έντυπο μη-ωφειλής τελών κυκλοφορίας. Ο πωλητής το βγάζει αυτό από την ΔΟΥ του, είτε με φυσική παρουσία, είτε ηλεκτρονικά.


4-Παράβολο μεταβίβασης. Κάθε Διεύθυνση Μεταφορών, έχει μερικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τους οποίους συνεργάζεται. Πρέπει λοιπόν, είτε με επίσκεψη στην Τράπεζα, είτε με ηλεκτρονική πληρωμή, να γίνει η κατάθεση του ποσού, για το παράβολο της μεταβίβασης, και να αναφέρεται στην κατάθεση ο αριθμός κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας. Επισκεπτόμαστε λοιπόν την Διεύθυνση Μεταφορών, ρωτάμε υπάλληλο ή βλέπουμε σε κάποιο πίνακα ανακοινώσεων τους τραπεζικούς λογαριασμούς της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών, και μετά κάνουμε την κατάθεση του ποσού του Παράβολου. Μερικές Διευθύνσεις Μεταφορών, έχουν εντός του κτιρίου τους, μηχάνημα ΑΤΜ με το οποίο μπορούμε να πληρώσουμε επιτόπου το παράβολο, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.


5-Αίτηση μεταβίβασης. Αυτό το βρίσκουμε στην ίδια την Διεύθυνση Μεταφορών και απλά συμπληρώνουμε τα στοιχεία που ζητάει. Μερικές Διευθύνσεις Μεταφορών, δεν το ζητάνε καν αυτό, γιατί το συμπληρώνει ο ίδιος ο υπάλληλος, μόλις του δώσουμε τα 1-2-3-4



Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα παραπάνω 1-2-3-4 και 5, συμπληρώνουμε με στιλό, στα ειδικά πεδία της Άδειας κυκλοφορίας τα στοιχεία Αγοραστή, με πιο σημαντικό από όλα το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ. Μεγάλη προσοχή στο ΑΦΜ να γραφεί σωστά και καθαρά. Βγάζουμε μια φωτοτυπία σε κοντινό φωτοτυπάδικο την άδεια κυκλοφορίας με τα συμπληρωμένα στοιχεία.


Ακολούθως πηγαίνουμε στο σχετικό γκισέ για τις μεταβιβάσεις, και τα δίνουμε ΟΛΑ αυτά. Τα κοιτάει ο υπάλληλος, και ανάλογα την περίπτωση, κάθε Διεύθυνση και κάθε εποχή έχει τις διαφορές της, μας λέει ή να περιμένουμε λίγη ώρα για να φέρει την άδεια στο νέο όνομά ή δίνει στον Αγοραστή την φωτοτυπία της άδειας με σφραγίδα ως προσωρινή άδεια και του λέει να έρθει την τάδε του μήνα να πάρει την κανονική.


Μεγειά το νέο όχημα. Η Μεταβίβαση έγινε.


Ο τρόπος μέσω ΚΕΠ.


Τα ΚΕΠ, μεσολαβούν για να εξυπηρετήσουν μια μεταβίβαση. Το ίδιο το ΚΕΠ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ μεταβίβαση, απλά αναλαμβάνει, αντί να πάνε αγοραστής και πωλητής σε μια Διεύθυνση Μεταφορών, να πάει το ΚΕΠ για αυτούς. Τα χαρτιά που χρειάζονται είναι ΤΑ ΙΔΙΑ. Η σημαντική διαφορά είναι ότι η μεταβίβαση δεν γίνεται άμεσα, και θα πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες να πάει το ΚΕΠ τα χαρτιά στην Διεύθυνση Μεταφορών, να κάνει αυτή την μεταβίβαση. Από όλο αυτό, είναι φανερό, ότι αν δεν έχουμε κάποιο κόλλημα να πάμε με τον άμεσο τρόπο π.χ. δεν μπορούμε να λείψουμε από την εργασία μας, το ΚΕΠ καλό είναι να το αποφεύγουμε σαν λύση. Σαν δεν φτάνει αυτό, ανά κάποιες εποχές, τα ΚΕΠ δεν κάνουν καθόλου την διαδικασία ανάλογα τις οδηγίες της διοίκησης. Π.χ. επί περιορισμών Covid, σε κάποιες περιοχές τα ΚΕΠ είχαν εντολή να μην κάνουν καθόλου μεταβιβάσεις.


Ο τρόπος μέσω Διεκπεραιωτή.


Οι σχολές οδηγών, καθώς επίσης και μερικά λογιστικά γραφεία, έχουν άνθρωπο για να κάνει αυτός την δουλειά, έναντι κάποιας αμοιβής, τον διεκπεραιωτή. Τα ίδια χαρτιά χρειαζόμαστε και πάλι συν την αμοιβή του διεκπεραιωτή, και θα τρέξει αυτός να κάνει την μεταβίβαση αντί για εμάς. Σε κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούμε να λείψουμε από την εργασία μας ή το να λείψουμε κοστίζει πιο πολλά χρήματα από οσα ζητάει ο διεκπεραιωτής, συμφέρει να βάζουμε αυτόν να κάνει την δουλειά. Προσωπικά, ΜΙΑ φορά που χρησιμοποίησα διεκπεραιωτή, τα έκανε θάλασσα. Η δική μου εικόνα μου από τους διεκπεραιωτές είναι μια ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ κατάσταση, και θα έλεγα ότι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητος, να τον αποφύγετε. Ακόμα και για ηθικούς λόγους αν το σκεφτεί κανείς, χρησιμοποιώντας διεκπεραιωτή, ουσιαστικά συντηρείς μια παρασιτική εργασία.


Η μεταβίβαση με ηλεκτρονικό τρόπο: ΠΡΟΣΕΧΩΣ.


Επιπλέον πράγματα που πρέπει να ξέρουμε:


1-Αν η άδεια του οχήματος έχει παρακράτηση κυριότητας, τότε στα παραπάνω χαρτιά, ο πωλητής θα πρέπει να φέρει και τα απαραίτητα για την άρση της παρακράτησης.

2-Τα τέλη μεταβίβασης κοστίζουν 39 ευρώ για 51-400 κυβικά, 54 ευρώ για 401-800, 69 ευρώ για 801-1300 κυβικά.

3-Το παράβολο μεταβίβασης, συνηθίζεται να το πληρώνει ο Αγοραστής, εκτός κι αν συμφωνήσετε αλλοιώς μεταξύ σας.

4-Τα χρήματα της αγοράς τα δίνει ο αγοραστής στον πωλητή, με τραπεζικό τρόπο (όχι μετρητά), με σειρά όπως συμφωνήσετε μεταξύ σας. Πριν την μεταβίβαση; Κατά την μεταβίβαση; Μετά; Ότι συμφωνήσετε.

5-Με το που κάνεις μια μεταβίβαση, η διεύθυνση Μεταφορών, ενημερώνει αυτόματα και την Εφορία σου, οπότε η φορολογική σου αρχή ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ ποιά μέρα μεταβίβασες, δεν χρειάζεται να την ενημερώσεις εσύ. Στην επόμενη φορολογική δήλωση εισοδήματος, πωλητής και αγοραστής, αν θέλουν να είναι απόλυτα σωστοί, δηλώνουν το ποσό αγοράς-πώλησης

6-Αν κάποιος από τους δύο δεν μπορεί να παραστεί στην μεταβίβαση, μπορεί να στείλει άλλον με εξουσιοδότηση. Μπορεί και ο ένας να εξουσιοδοτήσει τον άλλον, στην θέση του π.χ. ο πωλητής να εξουσιοδοτήσει τον αγοραστή στην θέση του. Η εξουσιοδότηση γίνεται με γνήσιο της υπογραφής, στα ΚΕΠ ή σε αστυνομικό τμήμα ή ηλεκτρονικά, με υπεύθυνη δήλωση με κείμενο ''εγώ ο τάδε εξουσιοδοτώ τον τάδε να κάνει αντί για εμένα όλες τις νόμιμες ενέργειες για την μεταβίβαση του τάδε οχήματος''.

7-Το όχημα, το έχει ο πωλητής σε κατάσταση Προσωρινής Ακινησίας στην ΔΟΥ του ή σε ηλεκτρονική Ακινησία. Για να γίνει μεταβίβαση, πρέπει πρώτα να γίνει Αρση της Προσωρινής Ακινησίας. Ο πωλητής πρέπει να φροντίσει για αυτό.

8-Η μοτοσυκλέτα, είναι σε κατάσταση που δεν λειτουργεί π.χ. ανακατασκευή που τράβηξε πολύ καιρό, παρατημένη, χαλασμένη, αποσυναρμολογημένη κ.ο.κ. και επιπλέον δεν έχει ΚΤΕΟ σε ισχύ. Πως περνάμε ΚΤΕΟ σε αυτήν την περίπτωση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μεταβίβαση; Σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται και πάλι η μεταβίβαση ΧΩΡΙΣ χαρτί ΚΤΕΟ ή με χαρτί ΚΤΕΟ ότι η μοτοσυκλέτα δεν πέρασε επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο. Τότε η Διεύθυνση Μεταφορών, κάνει την μεταβίβαση και εκδίδει νέα άδεια στο όνομα του αγοραστή με την επισήμανση ‘’Μη-κυκλοφορία’’ με προφανή σημασία. Αργότερα, όταν κάποια στιγμή ο αγοραστής ετοιμάσει την μοτοσυκλέτα και περάσει επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ, ξαναπηγαίνει στην Διεύθυνση Μεταφορών και κάνει νέα άδεια, που είναι για κανονική κυκλοφορία. Ειδικά για αυτό, περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε να σας κατατοπίσουν σε ένα ΚΤΕΟ.


Καλές αγορές.