Συναντώ συχνά ανθρώπους, είτε ζωντανά είτε σε ιντερνετικά στέκια, που αναρωτιούνται, τι γίνεται με την φορολογία της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα. Συχνά, υπάρχει παραπληροφόρηση, και οι άνθρωποι διστάζουν να αγοράσουν ένα δίτροχο, γιατί τους έχει πει κάποιος, ότι θα τους πέσει ο φορολογικός ουρανός στο κεφάλι αν το κάνουν.


Στο παρακάτω κείμενο, χωρίς να επεκταθώ πολύ, θα προσπαθήσω να φωτίσω το θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και με τις παρακάτω γνώσεις, καλόν είναι να ρωτάμε ένα επαγγελματία λογιστή-φοροτεχνικό για την δική μας περίπτωση, επειδή η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα έχει πολλές υποπεριπτώσεις, που μπορεί να ανατρέπουν το γενικό σενάριο, μην τυχόν βρεθούμε προ εκπλήξεως.


Στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, υπάρχει το σύστημα των τεκμηρίων. Το τεκμήριο, είναι ένας τρόπος το κράτος να εκτιμά έμμεσα επειδή μας θεωρεί ψεύτες και δεν εμπιστεύεται την δική μας δήλωση εισοδήματος (γενικά δεν έχει άδικο), βάση του τι περιουσία έχουμε, πόσο εισόδημα αντιστοιχεί στην περιουσία αυτή και να μας φορολογεί με βάση το τεκμήριο και όχι το τι δηλώνουμε εμείς. Πάει με την λογική, έχεις αυτό, αυτό, κι αυτό, αγόρασες κι εκείνο, το ένα το κοστολογώ τόσο, το άλλο τόσο, το παράλλο τόσο, σύνολο τόσο το εισοδημά σου.


Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ειδών τεκμήρια, το τεκμήριο αγοράς που ισχύει μία φορά μόνο για την χρονιά που αγοράσαμε ένα όχημα, και το τεκμήριο διαβίωσης, που ισχύει κάθε χρόνο για πολλά πράγματα κι όχι μόνο για τα οχήματα.


Τι είναι το τεκμήριο αγοράς; Είναι το ποσό που δαπανήσαμε για την αγορά ενός οχήματος. Το ποσό αυτό το δηλώνουμε στην δήλωση εισοδήματος της επόμενης χρονιάς στο σχετικό πεδίο της φορολογικής δήλωσης Ε1, στα έξοδα που δεν απαλλάσονται τεκμηρίου, όπως είναι οι αγορές οχημάτων.


Τι είναι το τεκμήριο διαβίωσης; Είναι το ποσό που μαζεύεται από περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και αυτοκίνητα, και με βάση κάποιους υπολογισμούς, κάθε χρόνο το κράτος υπολογίζει τι εισόδημα αντιστοιχεί στα περιουσιακά στοιχεία αυτά.


Κάθε χρόνο λοιπόν, το κράτος αθροίζει τα τεκμήρια, και βγάζει ένα ποσό, π.χ. 12.000 ευρώ. Αν το εισόδημα που έχεις δηλώσει είναι π.χ. 10.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθείς για τα 12.000 που μαζεύουν τα τεκμήρια και όχι για τα 10.000 που δηλώνεις. Πιο ολοφάνερο ''εισαι ψεύτης και δεν σε εμπιστεύομαι'' από το κράτος προς τον πολίτη, δεν νομίζω να υπάρχει.


Πάμε πρώτα στα εύκολα. Στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση Σημίτη και μετά, τα δίτροχα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης. Όσες μοτοσυκλέτες και να έχεις, ΔΕΝ έχει κανένα ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης αυτό για εσένα. Πριν την κυβέρνηση Σημίτη, υπήρχε τεκμήριο διαβίωσης για τις μοτοσυκλέτες 500 κυβικά και πάνω.


Η μοτοσυκλέτα έχει τεκμήριο αγοράς. Αν ας πούμε αγοράσαμε μια μοτοσυκλέτα κόστους 5000 ευρώ, αυτό το ποσό οφείλουμε να το δηλώσουμε στο σχετικό πεδίο (719) την επόμενη χρονιά στην φορολογική μας δήλωση.


Ενδέχεται, αν αυτό το ποσό, μαζί με ότι άλλα τεκμήρια έχουμε, υπερβαίνει το δηλωθέν εισόδημα, να φορολογηθούμε επιπλέον για αυτό, και να πληρώσουμε κάτι παραπάνω για μια χρονιά.


Στην γενική περίπτωση της αγοράς μιας σχετικά φτηνής μοτοσυκλέτας, μεταχειρισμένης κ.ο.κ. το ποσό είναι τόσο μικρό, που δεν επιφέρει φόρο. Για αυτό και συχνά θα ακούσουμε ανθρώπους, που αναφέρουν ότι δεν έχουν ποτέ τους δηλώσει αγορά μοτοσυκλέτας, και ούτε πλήρωσαν ποτέ τίποτα, ούτε είχαν κάποια συνέπεια. Στην πράξη, έχουν δίκιο, διότι η αγορά μοτοσυκλέτας που ΔΕΝ δήλωσαν, δεν έφερνε έτσι κι αλλιώς φόρο στο κράτος, οπότε και το κράτος δεν ασχολείται να τους κυνηγήσει που δεν το δήλωσαν.


Το τυπικά σωστό όμως, είναι να το δηλώνουμε, κι ας μην σημαίνει φόρο.


Συνοψίζοντας: Οι μοτοσυκλέτες, δεν έχουν ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης, έχουν τεκμήριο αγοράς μόνο για την χρονιά που τις αγοράσαμε, συνήθως για φτηνές αγορές αυτό δεν επιφέρει φόρο έτσι κι αλλιώς, πρακτικά σε μια τέτοια περίπτωση και να μην δηλώσουμε την αγορά δεν υπάρχει κάποια συνέπεια, ακόμα κι έτσι όμως το τυπικά σωστό είναι να την δηλώσουμε.


Τέλος, άλλο πράγμα είναι η δήλωση του ποσού αγοράς, κι άλλο πράγμα είναι πως ξέρει το κράτος το πότε κάναμε μεταβίβαση ένα όχημα. Το πρώτο είναι κατά δηλωσή μας, το δεύτερο γίνεται αυτόματα με την διαδικασία της μεταβίβασης του οχήματος στο όνομά μας. Και ποτέ να μην δηλώσουμε τα 5000 ευρώ που αγοράσαμε εκείνο το CBR, το κράτος ξέρει ότι το αποκτήσαμε στις 23 Φεβρουαρίου του τάδε έτους.